Gabriella Szabó, Nikolas Vitaliti og Sebastian Pieters kan i dag se tilbage på et både travlt og begivenhedsrigt 2024. De har bl.a. vundet en andenplads til DTU’s studenterkonference Grøn Dyst, hvor studerende præsenterer bæredygtige projekter for bl.a. erhvervsfolk, og på rekordtid skabt en prototype på et produkt, der – hvis alt går vel – kan gøre shippingbranchen grønnere.
Produktet er nemlig en antibakteriel coating, som man påfører undersiden af både og skibe. Den forhindrer algerne i at fastgøre sig til båden, og det skaber mindre friktion og dermed også et mindre brændstofforbrug.
Coatingen er ugiftig, og det er uhyre vigtigt, når den skal have konstant kontakt med havvandet:
”Vi er i gang med at udvikle en mere bæredygtig udgave af noget teknologi, i det her tilfælde en coating, som allerede eksisterer på markedet. Det var tydeligt for os, at den eksisterende teknologi kunne udfordres, forbedres og gøres grønnere,” forklarer Sebastian Pieters.
Deltagelsen i Grøn Dyst gjorde de tre studerende, hvoraf Sebastian Pieters og Nikolas Vitaliti i dag er færdiguddannede civilingeniører, endnu bedre til at pitche deres idé og gav dem brugbar feedback til videreudviklingen af coatingen.
”Vi har en vision om, at den færdigudviklede coating også skal kunne skrabes af skibene igen og genanvendes i nye produktioner af bådcoatingen. På den måde bruger vi færre ressourcer og gør dermed produktet endnu mere bæredygtigt,” fortæller Nikolas Vitaliti.
Først laboratoriearbejde, så tests
Gabriella Szabó, Nikolas Vitaliti og Sebastian Pieters er allerede begyndt at teste coatingen på såkaldte testplader. Næste skridt er at nedsænke pladerne i havvand, og hvis resultaterne er positive, skal coatingen testes på små og mellemstore både:
”Testsæsonen strækker sig fra maj til oktober, så vi kommer til at bruge de næste par måneder på at videreudvikle og forbedre coatingen i laboratoriet, så vi er helt klar til at teste den i maj 2025,” forklarer Gabriella Szabó.
Ideen til coatingen, som holdet bag kalder for Renwave, udsprang af et kursus, hvor de studerende skulle arbejde videre på noget nyudviklet teknologi og gøre det til en forretning.
”Det har været en stejl og enormt berigende læringskurve for os. Vi blev kastet ud i noget, som vi ikke tidligere har haft erfaring med, og ja, det har til tider været kaotisk, men vi er også blevet virkelige gode til at have tillid til processen, for det er afgørende, når man er iværksætter,” fortæller Nikolas Vitaliti.