Er der noget farligt i ting der skinner?

Nej, det behøves der ikke at være. Det kommer helt an på, hvilken form for overfladebelægning der er brugt. Den farlige type overfladebelægning er de nikkelbelagte og forkromede overflader, og de udgør et stigende problem i hele verden. Samtidig er det også den type overfladebelægning, der er mest udbredt i verden. Vi er med andre ord omgivet af blankt nikkel med krom på.

Problemet med nikkelbehandlede overflader er, at grundstoffet nikkel nemt frigives fra overfladen og kan forårsage allergi. Også forkromning af overflader er problematisk, fordi der traditionelt anvendes såkaldt heksavalent krom, som kan udgøre en kræftrisiko, mens der overfladebehandles.

DTU-studerende Andreas Junker-Holst har i samarbejde med professor Per Møller fra DTU Mekanik og firmaet Elplatek fundet frem til en langt mere optimal løsning, der ikke indeholder nikkel, til de forkromede overflader.

Løsningen er trivalent krom

Tin-nikkel frigiver ikke nikkel som andre nikkelbehandlede overflader, så det eliminerer risikoen for nikkelallergi. Derudover er det meget korrosionsbestandigt, og det betyder, at man kan reducere tykkelsen på belægningen. Trivalent krom er i modsætning til heksavalent krom ikke kræftfremkaldende. Når man erstatter den heksavalente krom med trivalent krom, får man en overflade, der til forveksling ligner de forkromede overflader, vi kender fra ting som biler, vandhaner og stoleben. Det er endnu et plus, at trivalent krom holder længere og ikke udgør en helbredsrisiko.

Tin-nikkelbelægningen ligner rustfrit stål og er meget mere korrosionsbestandig. Derudover har tin-nikkel den fordel, at nikkelet er bundet i legeringen som en intermetallisk forbindelse. Det betyder, at stoffet ikke kan opløses af sved og fremkalde nikkelallergi. Når man bruger tin-nikkelbelægningen, bliver kræftrisikoen fjernet, ligesom risikoen for allergi er fjernet og omkostningerne i de tidligere processer minimeret.

Andreas Junker-Holst vandt førstepræmien ved dette års GRØN DYST i kategorien Master Thesis Idea.