Solenergi over æblerne
Forestil dig en frugtplantage med uendelige rækker af frugttræer. Oven på frugttræerne er der en lang række af solenergipaneler, der danner et uendeligt langt tag over frugttræerne. Det er måske lidt svært sådan lige at visualisere. Lige en tand for science fictionagtigt, men det kan være, at det bliver et syn, du kommer til at støde på om nogle år ude i det danske sommerland.
De økologiske frugtavleres plageånd
Inden for frugt- og bærproduktionen i Danmark er det største problem for frugtavlerne svampeangreb på frugttræerne. Konsekvensen af et sådant svampeangreb kan være, at 95 procent af den årlige æblehøst kan være inficeret med f.eks. skurv. Normalt vælger de konventionelle frugtavlere at sprøjte imod svampe angrebene, mens økologiske frugtavlere ikke kan benytte sig af denne løsning.
Derfor gik en gruppe DTU-studerende i gang med at designe en løsning til de økologiske frugtavlere. De begyndte med at interviewe alle relevante interessenter, så de fik et indgående kendskab til og en forståelse for problemets omfang og kompleksitet.
En to-i-en løsning bliver til
Der kom adskillige koncepter på bordet, og flere blev afprøvet, inden de nåede frem til den helt rigtige løsning: en tagkonstruktion, som er billig og nem for den enkelte frugtavler at sætte op. Samtidig er taget konstrueret, så det kan sættes ovenpå de pæle, som i forvejen er sat op til frugttræerne. Hvorfor lige netop et tag? Fordi taget afkorter den periode, hvor træerne er våde under og efter regn. Det er netop, hvis blade og frugt er våde under mange timer, at specielt skurvsvampe kan angribe.
Ovenpå taget er der sat solenergipaneler, så konstruktionen ikke kun skærmer frugttræerne mod regn, men samtidig er en energikilde, så frugtavlerne udover at høste frugt også kan høste energi. De studerende valgte at bruge en helt ny type polymersolceller, som er udviklet af DTU Risø. De er billige at producere, CO2-venlige og så lette, at de vil kunne monteres på de pæle, der allerede eksisterer i plantagerne, så hele plantagen ikke skal graves op under installationen. Samtidig har de den gode egenskab, at de er halvgennemsigtige. Det er en fordel, eftersom projektgruppens research har vist, at 70 procent af sollyset helst skal kunne passere igennem halvtaget, for at æblerne kan modnes.
De fire studerende, Mette Baunsbæk, Søren Boesen, Ifigenia Michailidou og Theofanis Spanos, har forskellige baggrunde inden for design, mekanik og fysik. De vandt førstepræmien til årets GRØN DYST studenterkonference i kategorien Master Course Concept.