Kan man bo i plastik?
Ja, det kan du faktisk godt. Det kræver dog, at du tænker plastik på en lidt anden måde end plastikposer og tupperware frysebokse. Ved at smelte blød plastik fra f.eks. plastikposer i en ovn, der bliver opvarmet via solenergi, kan du genbruge den bløde plast, der allerede er smidt væk og udgør et stort affaldsproblem i mange indiske landsbyer.
Genbrug af plastikaffald til at bygge huse
Efter et tre måneder langt ophold i Joygopalpur – en lille indisk landsby i det vestlige Bengal – begyndte Lise Fuglsang Vestergaard at udvikle en særlig type mursten af blød plast. Lise havde en ide, som hun fik udviklet til et koncept. Hun ville udnytte de lokale affaldsprodukter til at lave bedre, mere stabile og bæredygtige huse i de indiske landsbyer, samtidig med at det bløde plastikaffald blev genbrugt.
Lise oplevede under sit ophold i Joygopalpur blandt andet, hvordan det meste affald blev kørt væk og genanvendt på nær den bløde plastik, der ingen værdi har i Indien. I stedet flød det alle steder med blød plastic i naturen, indtil det blev brændt af de lokale under sundhedsskadelige forhold. På samme tid skal landsbyens huse af ler på det nærmeste genopbygges efter at den årlige monsunperiode, som hvert år ødelægger husene pga. de voldsomme regnskyl. Lises plastikmursten slår på denne led to fluer med et smæk.
Landsbyerne skal være selvforsynende
Plastikmurstenene kan bruges til husenes fundament. Efterfølgende bliver de dækket med ler, så husene bevarer det oprindelige lerhus-udtryk. På denne måde vil husene kunne klare sig igennem den meget intense monsunperiode med de meget tunge regnskyl.
Lises ide er desuden, at de folk, der bor i de små landsbyer, selv skal fremstille plastikmurstenene. Når fremstillingen af plastikmurstenene er tæt på deres egne huse, får folk nem og hurtig adgang til plastikmurstenene, så de rent faktisk kommer til at bruge løsningen.
Plastikmurstenene er blevet testet på DTU, hvor det blev bevist, at en enkelt mursten kan bære seks ton. Lise læser på kandidatuddannelsen Design og Innovation på DTU. Hele projektet med at udvikle plastikmurstenene er gennemført sammen med den danske NGO Inno Aid.